sobota, 16 marca 2013

Ciasto makowe


Mak (½ kg) moczymy najlepiej całą noc,
po odsączeniu przekręcamy przez maszynkę dwa razy.

Ucieramy 15 dkg masła z pięcioma żółtkami
i szklanką cukru.

Z białek ubijamy pianę.

Do masy z żółtek i masła dodajemy
sukcesywnie zmielony mak,
następnie 4 łyżki miodu,
usmażone drobno posiekane skórki pomarańczowe,
esencję waniliową,
2 łyżki mąki
i na koniec bardzo delikatnie łączymy masę
z pianą z białek.

Wylewamy do wysmarowanej masłem
i posypanej bułeczką brytfanki,
pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Po wystudzeniu smarujemy lukrem,
który uzyskujemy ucierając białko
z kopiastą łyżką cukru pudru
i łyżką soku z cytryny –
aż osiągnie konsystencję gęstej masy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz