Mak (½ kg) moczymy najlepiej całą noc,
po odsączeniu przekręcamy przez maszynkę dwa razy.
Ucieramy 15 dkg masła z pięcioma żółtkami
i szklanką cukru.
Z białek ubijamy pianę.
Do masy z żółtek i masła dodajemy
sukcesywnie zmielony mak,
następnie 4 łyżki miodu,
usmażone drobno posiekane skórki pomarańczowe,
esencję waniliową,
2 łyżki mąki
i na koniec bardzo delikatnie łączymy masę
z pianą z białek.
Wylewamy do wysmarowanej masłem
i posypanej bułeczką brytfanki,
pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem,
który uzyskujemy ucierając białko
z kopiastą łyżką cukru pudru
i łyżką soku z cytryny –
aż osiągnie konsystencję gęstej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz