sobota, 16 marca 2013

Czekoladowy tort bezowy


Ubijamy sześć białek – tak aby piana stała,
następnie dodajemy pól kilo cukru pudru
i kilka kropli winnego octu.

Następnie do tej masy dodajemy trzy łyżki kakao
i 50 gram pokruszonej czekolady.

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką
i przekładamy masę do tortownicy
wyłożonej pergaminowym papierem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
do 180 stopni, a po trzech minutach
zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Zostawiamy w piekarniku na godzinę i 15 minut.

Po wystudzeniu bezy nakładamy na nią bitą śmietanę
i owoce – mogą być maliny, jeżyny, truskawki, ananasy
– wszystkie miękkie owoce, na które jest właśnie sezon.

Znakomicie też smakuje ten tort z morelami z puszki.

Na koniec posypujemy tort utartą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz