sobota, 16 marca 2013

Kruche ciasto


Wysypujemy na stolnicę ½ kg mąki,
dosypujemy 15 dkg cukru pudru
i dodajemy 25 dkg masła, które siekamy nożem,
a następnie dodajemy dwa żółtka i szybko zarabiamy rękami
– zbyt długo wyrabiane mięknie,
a po upieczeniu będzie twarde.

Ciasto zawijamy w ściereczkę lub w folię
i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę
a może być i na cała noc.

Ciężko się je wałkuje, łatwo się łamie i kruszy,
więc można częściowo formować dłońmi,
potem wycinać szklanką lub kręcić wałki
w zależności od tego, czy chcemy spód pod szarlotkę,
pierożki czy ciasteczka.

Piekarnik musi być dobrze nagrzany
– pieczemy ciasto kruche 15-20 minut.

Można z tego ciasta robić mazurki,
kruche placki, różne drobne ciasteczka,
można je posypać orzechami, migdałami,
polukrować czy przełożyć masą,
a gdy nie dodamy cukru to ciasto wspaniale pasuje
do zrobienia pasztecików, babeczek czy paluszków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz