sobota, 16 marca 2013
Pierniczki
¼ kg miodu podgrzewamy z 10 dkg masła, 10 dkg cukru
i 1 łyżką wody – cały czas mieszając,
aż powstanie jednolita masa.
Po ostudzeniu dodajemy 40dkg mąki
i 5 dkg obranych ze skórki posiekanych migdałów,
łyżeczkę cynamonu i szczyptę mielonych goździków.
Ciasto zagniatamy, a jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.
Wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 1 cm
i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce
i pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Lukrowane nie dość, że są pyszne, to jeszcze śliczne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz