sobota, 16 marca 2013
Piernik
W rondelku podgrzewamy litr prawdziwego miodu,
przelewamy do makutry i ucieramy.
Gdy przestygnie, wbijamy kolejno 5 żółtek
i nadal ucieramy.
Następnie wsypujemy 4 szklanki mąki,
łyżeczkę sody oczyszczanej
i 15 dkg posiekanych bakalii:
migdały, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową,
pół łyżeczki mielonych goździków,
szczyptę cynamonu i szczyptę startej gałki muszkatołowej.
Na koniec delikatnie łączymy z ubita pianą z białek.
Wlewamy do formy wysmarowanej masłem
i posypanej mąką.
Pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Najsmaczniejszy jest po dwóch tygodniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz