sobota, 16 marca 2013
Sernik klasyczny
Żeby sernik był pyszny, to musimy kupić dobry, tłusty ser,
który trzykrotnie mielimy.
Jeśli zmielimy ¾ kg sera to ucieramy pięć żółtek
z łyżką masła i szklanką cukru na pulchną masę.
I do tej masy stopniowo wkręcamy zmielony ser.
Gdy już „wejdzie” cały ser,
dodajemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
esencję waniliową, wcieramy skórkę z 1 cytryny
i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wspaniale komponują się smakowo z sernikiem
sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały –
śmiało można dodać do masy uczciwą garść takich migdałów.
Na koniec bardzo delikatnie łączymy
masę serową z pianą z 5 białek.
Tortownicę smarujemy masłem
i posypujemy tartą bułeczką, wylewamy masę
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
Pieczemy 60 minut.
Po ostygnięciu można na wierzch położyć
czekoladową polewę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz