sobota, 16 marca 2013

Sernik klasyczny


Żeby sernik był pyszny, to musimy kupić dobry, tłusty ser,
który trzykrotnie mielimy.

Jeśli zmielimy ¾ kg sera to ucieramy pięć żółtek
z łyżką masła i szklanką cukru na pulchną masę.

I do tej masy stopniowo wkręcamy zmielony ser.

Gdy już „wejdzie” cały ser,
dodajemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
esencję waniliową, wcieramy skórkę z 1 cytryny
i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia.

Wspaniale komponują się smakowo z sernikiem
sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały –
śmiało można dodać do masy uczciwą garść takich migdałów.

Na koniec bardzo delikatnie łączymy
masę serową z pianą z 5 białek.

Tortownicę smarujemy masłem
i posypujemy tartą bułeczką, wylewamy masę
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni).

Pieczemy 60 minut.

Po ostygnięciu można na wierzch położyć
czekoladową polewę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz