sobota, 16 marca 2013

Strucla wiśniowa


W ciepłym mleku (1/4 szklanki) rozpuszczamy 5 dkg drożdży.

Do miski wsypujemy pół kilo mąki,
5 łyżek cukru,
3 lyżki masła,
1 jajko i zapach waniliowy.

Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy.

Zostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.

Wałkujemy ciasto na placek,
podsypując zamiast maki tartą bułką.

Dwa słoiczki konfitur z wiśni odsączamy z syropu,
oprószamy mąką, układamy na rozwałkowanym placku,
posypujemy cynamonem i zawijamy roladę od środka.

Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Powierzchnię ciasta nacinamy.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz