sobota, 16 marca 2013
Strucla wiśniowa
W ciepłym mleku (1/4 szklanki) rozpuszczamy 5 dkg drożdży.
Do miski wsypujemy pół kilo mąki,
5 łyżek cukru,
3 lyżki masła,
1 jajko i zapach waniliowy.
Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy.
Zostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.
Wałkujemy ciasto na placek,
podsypując zamiast maki tartą bułką.
Dwa słoiczki konfitur z wiśni odsączamy z syropu,
oprószamy mąką, układamy na rozwałkowanym placku,
posypujemy cynamonem i zawijamy roladę od środka.
Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Powierzchnię ciasta nacinamy.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz