sobota, 16 marca 2013

Tort bezowy


 Żeby ubić dobrą masę bezową
należy na jedno białko dać cztery łyżki cukru.

W trakcie ubijania dodajemy łyżkę octu winnego
i łyżkę mąki kukurydzianej –
beza po upieczeniu będzie miękka.

Na koniec dodajemy odrobinę esencji waniliowej.

Układamy masę na dolną części tortownicy,
wykładając ją przedtem papierem pergaminowym.

Na tort będą potrzebna dwa lub trzy takie krążki,
które formujemy z ubitych białek

Wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni)
i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

Suszymy bezę około godziny.

Po wystygnięciu smarujemy konfiturami,
układamy jeden krążek na drugim,
boki i wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną
i układamy owoce.

Świetnie pasuję ananasy z puszki,
mogą być też brzoskwinie,
albo świeże truskawki czy maliny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz