tag:blogger.com,1999:blog-6053673180536717412023-06-20T21:32:44.768-07:00Przepisy kulinarne PLPrzepisy kulinarne PLPrzepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.comBlogger31125tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-36458562970777636822013-03-16T09:53:00.000-07:002013-03-16T09:53:05.337-07:00Rolada z powidłami<span style="background-color: white;">Do miski wsypujemy </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">½ kg mąki, </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">otartą skórkę z cytryny, </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">szczyptę soli, </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">5 łyżek cukru, </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">3 łyżki masła, </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">zapach waniliowy </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">i 1 jajko. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 5 dkg drożdży </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">i wlewamy do miski, zagniatając ciasto. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">20 dkg marcepana ucieramy z 15 dkg powideł śliwkowych. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">i kroimy na połowę. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Każdy placek smarujemy masą śliwkową </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">i zwijamy od dłuższej strony </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">a następnie obie rolady skręcamy jedną wokół drugiej. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Znowu zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Następnie wierzch rolady smarujemy </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Żółtkiem zmieszanym z łyżka gęstej śmietany. </span><br style="background-color: white;" /><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">Wstawiamy do piekarnika na 40 minut </span><br style="background-color: white;" /><span style="background-color: white;">i pieczemy w temperaturze 180 stopni.</span>Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-32846591421053475932013-03-16T09:52:00.001-07:002013-03-16T09:52:04.782-07:00Strucla wiśniowa<br />
W ciepłym mleku (1/4 szklanki) rozpuszczamy 5 dkg drożdży.<br />
<br />
Do miski wsypujemy pół kilo mąki,<br />
5 łyżek cukru,<br />
3 lyżki masła,<br />
1 jajko i zapach waniliowy.<br />
<br />
Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy.<br />
<br />
Zostawiamy na pól godziny do wyrośnięcia.<br />
<br />
Wałkujemy ciasto na placek,<br />
podsypując zamiast maki tartą bułką.<br />
<br />
Dwa słoiczki konfitur z wiśni odsączamy z syropu,<br />
oprószamy mąką, układamy na rozwałkowanym placku,<br />
posypujemy cynamonem i zawijamy roladę od środka.<br />
<br />
Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.<br />
Powierzchnię ciasta nacinamy.<br />
<br />
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.<br />
<br />
Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-90420405403270792422013-03-16T09:50:00.001-07:002013-03-16T09:50:34.584-07:00Bułka drożdżowa<br />
Bułka drożdżowa upieczona w domu<br />
znakomicie może zastąpić kupne bułki,<br />
jest na pewno zdrowsza i smaczniejsza.<br />
<br />
Można upiec większą ilość i część zamrozić,<br />
żeby mieć na bieżąco świeże ciasto.<br />
<br />
Najpierw robimy zaczyn z 10 dkg drożdży,<br />
2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i ¼ szklanki mleka – niech rośnie.<br />
<br />
Do miski wsypujemy 1 kg mąki, wybijamy 3 jajka,<br />
wrzucamy garść usmażonej skórki pomarańczowej i garść rodzynek,<br />
2 łyżki masła, ½ szklanki cukru, szczyptę soli, zapach waniliowy<br />
i 1 łyżkę oleju.<br />
<br />
Dolewamy ½ litra mleka oraz wyrośnięty rozczyn<br />
i wyrabiamy rękami aż ciasto będzie odrywało się od rąk.<br />
<br />
Nie może być zbyt gęste, ma mieć lejącą konsystencję.<br />
<br />
Wylewamy do foremki i pieczemy godzinę<br />
w temperaturze 180 stopni.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-8676355409773924842013-03-16T09:49:00.001-07:002013-03-16T09:49:54.753-07:00Babka drożdżowa<br />
Do lekko podgrzanej miski sypiemy 10 dkg przesianej mąki,<br />
dodajemy 6 dkg drożdży rozrobionych z mlekiem<br />
z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.<br />
<br />
5 żółtek ucieramy ze szklanką cukru,<br />
dodajemy 40 dkg mąki, szczyptę soli<br />
i lekko roztopione masło (10dkg).<br />
<br />
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.<br />
<br />
Teraz wsypujemy do miski rozmoczone, odcedzone<br />
i oprószone mąką rodzynki, skórkę cytrynową<br />
– jeszcze chwilę wyrabiamy,<br />
następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem<br />
i obsypanej mąką krupczatką brytfanki.<br />
<br />
Kiedy rosnąc wypełni sobą cała brytfankę,<br />
wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika,<br />
który stopniowo podgrzewamy.<br />
<br />
Po 50 min sprawdzamy patyczkiem suchość ciasta.<br />
<br />
Ciepła babę oblewamy lukrem z cukru pudru<br />
rozrobionego z mlekiem waniliowym.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-30678230740937167422013-03-16T09:47:00.001-07:002013-03-16T09:47:39.544-07:00Ciasto makowe<br />
Mak (½ kg) moczymy najlepiej całą noc,<br />
po odsączeniu przekręcamy przez maszynkę dwa razy.<br />
<br />
Ucieramy 15 dkg masła z pięcioma żółtkami<br />
i szklanką cukru.<br />
<br />
Z białek ubijamy pianę.<br />
<br />
Do masy z żółtek i masła dodajemy<br />
sukcesywnie zmielony mak,<br />
następnie 4 łyżki miodu,<br />
usmażone drobno posiekane skórki pomarańczowe,<br />
esencję waniliową,<br />
2 łyżki mąki<br />
i na koniec bardzo delikatnie łączymy masę<br />
z pianą z białek.<br />
<br />
Wylewamy do wysmarowanej masłem<br />
i posypanej bułeczką brytfanki,<br />
pieczemy w 180 stopniach 40 minut.<br />
<br />
Po wystudzeniu smarujemy lukrem,<br />
który uzyskujemy ucierając białko<br />
z kopiastą łyżką cukru pudru<br />
i łyżką soku z cytryny –<br />
aż osiągnie konsystencję gęstej masy.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-1496559551487273302013-03-16T09:46:00.001-07:002013-03-16T09:46:14.616-07:00Drożdżowe ze śliwkami<br />
Najpierw robimy rozczyn:<br />
5 dkg drożdży mieszamy w ½ szklanki mleka<br />
z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia.<br />
<br />
Ucieramy 8 jajek ze szklanką cukru<br />
i tę masę dodajemy do wyrośniętego rozczynu,<br />
następnie dodajemy<br />
2 szklanki mąki, ½ szklanki mleka<br />
i dokładnie wyrabiamy ciasto,<br />
dodając 2 łyżki roztopionego i przestudzone masła.<br />
<br />
Na koniec wkładamy do ciasta 30 dkg śliwek bez pestek<br />
i wypełniamy ciastem formę nasmarowaną tłuszczem.<br />
<br />
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.<br />
<br />
Po ostygnięciu polewamy ciasto rumowym lukrem,<br />
który ucieramy z ¼ cukru pudru,<br />
2 kieliszkami rumu i łyżką gorącej wody.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-26374666333807706002013-03-16T09:42:00.001-07:002013-03-16T09:42:27.156-07:00Mazurki wielkanocne<br />
Prawidłowy mazurek powinien utrzymywać<br />
świeżość nawet i przez dwa miesiące.<br />
<br />
Sekret długowieczności mazurka polega na tym,<br />
że ciasto wyrabia się nie z margaryną a z masłem,<br />
dodając trochę mąki ziemniaczanej i oleju.<br />
<br />
Ciasto wyrabiamy dokładnie, ale możliwie szybko<br />
gdyż zbyt długo wyrabiane mięknie<br />
a po upieczeniu staje się twarde.<br />
<br />
Zaczynamy od siekania nożem składników:<br />
wysypujemy na stolnicę ½ kg mąki,<br />
dodajemy 25dkg masła, 15 dkg cukru,<br />
2 żółtka, trochę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki oleju.<br />
<br />
Po wyrobieniu ciasta chłodzimy je w lodówce,<br />
a po wyjęciu z lodówki odcinamy kawałek ciasta,<br />
żeby zrobić z niego wałeczki,<br />
którymi przyozdobimy wierzch mazurka.<br />
<br />
Ciasto rozkładamy na blasze i gęsto szpikujemy bakaliami:<br />
orzechami, figami, suszonymi śliwkami,<br />
skórką pomarańczową –<br />
uprzednio usmażoną w lukrze.<br />
<br />
Wierzchnią warstwę smarujemy białkiem,<br />
nakładamy gęste konfitury,<br />
zagęszczając je mąką ziemniaczaną i<br />
układamy kratkę z wałków zrobionych z ciasta,<br />
posypujemy gruboziarnistym cukrem,<br />
który w czasie pieczenia się rozpuści.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-14647995942595005662013-03-16T09:41:00.001-07:002013-03-16T09:41:48.200-07:00Wielkanocna baba<br />
Baba wielkanocna smakuje przez cały rok<br />
– wiem, że uwielbiają ją dzieciaki, gdy już się trochę<br />
„zestarzeje” wspaniale smakuje posmarowana<br />
masełkiem i ze szklanką mleka na śniadanie.<br />
<br />
Do lekko podgrzanej miski sypiemy 10 dkg przesianej mąki,<br />
dodajemy 6 dkg drożdży rozrobionych z mlekiem<br />
z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.<br />
<br />
5 żółtek ucieramy ze szklanką cukru,<br />
dodajemy 40 dkg mąki, szczyptę soli<br />
i lekko roztopione masło (10dkg).<br />
<br />
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.<br />
<br />
Teraz wsypujemy do miski rozmoczone, odcedzone<br />
i oprószone mąką rodzynki, skórkę cytrynową<br />
– jeszcze chwilę wyrabiamy,<br />
następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem<br />
i obsypanej mąką krupczatką brytfanki.<br />
<br />
Kiedy rosnąc wypełni sobą cała brytfankę,<br />
wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika,<br />
który stopniowo podgrzewamy.<br />
<br />
Po 50 min sprawdzamy patyczkiem suchość ciasta.<br />
<br />
Ciepła babę oblewamy lukrem z cukru pudru<br />
rozrobionego z mlekiem waniliowym.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-59529557600739312462013-03-16T09:39:00.001-07:002013-03-16T09:39:43.075-07:00Czekoladowy tort bezowy<br />
Ubijamy sześć białek – tak aby piana stała,<br />
następnie dodajemy pól kilo cukru pudru<br />
i kilka kropli winnego octu.<br />
<br />
Następnie do tej masy dodajemy trzy łyżki kakao<br />
i 50 gram pokruszonej czekolady.<br />
<br />
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką<br />
i przekładamy masę do tortownicy<br />
wyłożonej pergaminowym papierem.<br />
<br />
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika<br />
do 180 stopni, a po trzech minutach<br />
zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.<br />
<br />
Zostawiamy w piekarniku na godzinę i 15 minut.<br />
<br />
Po wystudzeniu bezy nakładamy na nią bitą śmietanę<br />
i owoce – mogą być maliny, jeżyny, truskawki, ananasy<br />
– wszystkie miękkie owoce, na które jest właśnie sezon.<br />
<br />
Znakomicie też smakuje ten tort z morelami z puszki.<br />
<br />
Na koniec posypujemy tort utartą czekoladą.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-39263547039087451822013-03-16T09:36:00.001-07:002013-03-16T09:36:49.809-07:00Torcik cytrynowy<br />
Bardzo prosty i szybki do zrobienia.<br />
<br />
Kruszymy 30 dkg herbatników czy innych ciasteczek<br />
i mieszamy z 10 dkg masła.<br />
<br />
Tą masą wykładamy spód tortownicy.<br />
<br />
Do rondelka wbijamy 4 całe jajka i cztery żółtka,<br />
wcieramy skórkę z jednej cytryny<br />
wsypujemy szklankę cukru i wlewamy 5 łyżek soku z cytryny.<br />
<br />
Mieszamy na małym ogniu około 5 minut, aż krem zgęstnieje.<br />
Na koniec dodajemy trzy łyżki masła i dalej mieszamy.<br />
<br />
Gdy już jest gładki wylewamy do tortownicy<br />
na wcześniej przygotowany spód.<br />
<br />
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.<br />
<br />
Po wystudzeniu można posypać czekoladą.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-65270285030582492532013-03-16T09:29:00.001-07:002013-03-16T09:29:36.168-07:00Tort mokka<br />
Ten tort będzie smakował miłośnikom niezbyt słodkich słodyczy.<br />
<br />
Jedną łyżkę rozpuszczalnej kawy wsypujemy<br />
do czterech łyżek wrzątku i schładzamy.<br />
<br />
Ukręcamy na puszystą pianę cztery żółtka<br />
ze szklanką cukru.<br />
<br />
Następnie dodajemy do ukręconych żółtek<br />
– na przemian – łyżkę schłodzonej kawy i porcję mąkę<br />
(mąki ma być w sumie szklanka).<br />
<br />
4 białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy ją<br />
stopniowo do masy, mieszając bardzo delikatnie.<br />
<br />
Przekładamy masę do tortownicy<br />
wysmarowanej masłem i posypanej mąką.<br />
<br />
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni)<br />
i pieczemy 45 minut.<br />
<br />
Żeby biszkopt nie opadł, trzeba się z nim obchodzić<br />
bardzo delikatnie, dlatego po wyjęciu z piekarnika<br />
zostawiamy go w spokoju na 15 minut,<br />
poczym wyjmujemy na talerz –<br />
niech stygnie.<br />
<br />
Po 20 minutach przykrywamy kloszem<br />
lub miską i odstawiamy w chłodne miejsce.<br />
<br />
Do ubitej śmietany wlewamy delikatnie<br />
kolejną porcję schłodzonej rozpuszczonej kawy<br />
i ubijamy jeszcze z minutę.<br />
<br />
Biszkopt długim ostrym nożem dzielimy na dwa kręgi<br />
i przekładamy połową śmietaną<br />
– drugą częścią smarujemy wierzch tortu.<br />
<br />
Dla urody można posypać wierzch tortu sypką kawą.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-3523622693026711522013-03-16T09:26:00.001-07:002013-03-16T09:26:07.909-07:00Tort bezowy<br />
Żeby ubić dobrą masę bezową<br />
należy na jedno białko dać cztery łyżki cukru.<br />
<br />
W trakcie ubijania dodajemy łyżkę octu winnego<br />
i łyżkę mąki kukurydzianej –<br />
beza po upieczeniu będzie miękka.<br />
<br />
Na koniec dodajemy odrobinę esencji waniliowej.<br />
<br />
Układamy masę na dolną części tortownicy,<br />
wykładając ją przedtem papierem pergaminowym.<br />
<br />
Na tort będą potrzebna dwa lub trzy takie krążki,<br />
które formujemy z ubitych białek<br />
<br />
Wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni)<br />
i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.<br />
<br />
Suszymy bezę około godziny.<br />
<br />
Po wystygnięciu smarujemy konfiturami,<br />
układamy jeden krążek na drugim,<br />
boki i wierzch tortu smarujemy bitą śmietaną<br />
i układamy owoce.<br />
<br />
Świetnie pasuję ananasy z puszki,<br />
mogą być też brzoskwinie,<br />
albo świeże truskawki czy maliny.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-36920077304884479042013-03-16T09:24:00.002-07:002013-03-16T09:24:54.665-07:00Tort kefirowy<br />
Tort kefirowy jest obecny na wszystkich<br />
uroczystościach rodzinnych w moim domu,<br />
bo po pierwsze nie trzeba piec do niego biszkoptu,<br />
który nie zawsze się udaje,<br />
po wtóre robi się go szybko,<br />
a po trzecie jest naprawdę pyszny<br />
i – jak niektórzy twierdzą – niskokaloryczny.<br />
<br />
Najpierw robimy masę kremową,<br />
ucierając kostkę masła ze szklanką cukru,<br />
dodając sukcesywnie 4 żółtka.<br />
<br />
Gdy krem jest już puszysty, małymi porcjami<br />
– żeby się nie zwarzył – dodajemy ¼ litra kefiru.<br />
<br />
Do dużej miski wlewamy pół litra kefiru<br />
i zamaczamy w nim biszkopty (najlepsze są biszkopty okrągłe),<br />
które następnie układamy – jeden przy drugim –<br />
na dnie tortownicy, robiąc spód tortu.<br />
<br />
Następnie układamy 1/2 porcji kremu<br />
i na ten krem drugą warstwę zamoczonych<br />
w kefirze biszkoptów.<br />
<br />
Teraz druga połowa kremu i kolejna warstwa biszkoptów.<br />
<br />
Wstawiamy tortownicę do lodówki<br />
i zajmujemy się przygotowaniem polewy czekoladowej.<br />
<br />
Do garnuszka, który stawiamy na maleńkim ogniu,<br />
wlewamy cztery łyżki wody i rozpuszczamy w nim<br />
cztery łyżki cukru, następnie wkładamy<br />
pół kostki masła i mieszamy.<br />
<br />
Teraz wsypujemy 5 łyżek kakao i dalej mieszamy.<br />
<br />
Gdy składniki się połączą, schładzamy czekoladową masę<br />
i miksujemy z całym jajkiem<br />
– polewa czekoladowa będzie gładka i błyszcząca.<br />
<br />
W tym momencie trzeba nadać pracy tempo,<br />
żeby polewa nie zastygła przed posmarowaniem nią tortu,<br />
a więc wyjmujemy z lodówki i tortownicy tort<br />
i smarujemy plewą jego wierzch i boki.<br />
<br />
Gdy polewa zastygnie<br />
można na torcie układać różne owoce,<br />
np. pomarańczę, truskawki czy maliny.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-33767627354730071892013-03-16T09:19:00.003-07:002013-03-16T09:19:43.109-07:00Topielec<br />
To jest ciasto niezwykle łatwe do zrobienia,<br />
nawet dla mało doświadczonych gospodyń.<br />
<br />
Zagniatamy ½ kg mąki z 8 dkg drożdży,<br />
½ szklanką śmietany i kostką masła.<br />
<br />
Wyrobione ciasto wrzucamy do garnka z wodą<br />
i czekamy aż wypłynie.<br />
<br />
Gdy wypłynie, rozwałkowujemy z mąką<br />
i możemy na bazie tego ciasta zrobić<br />
paszteciki czy rogaliki z jabłkiem, śliwką,<br />
a nawet różą.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-13041773430966187372013-03-16T09:19:00.001-07:002013-03-16T09:19:17.636-07:00Pączki<br />
Szaleństwo pączkowe przeżywamy raz do roku<br />
– w tłusty czwartek.<br />
<br />
Wtedy po prostu nie wypada nie zjeść pączka,<br />
nawet jeśli się za nimi nie przepada.<br />
<br />
Tego dnia do cukierni ustawiają się długie kolejki,<br />
ale my możemy ich uniknąć, piekąc sami smakowite pączki.<br />
<br />
Najpierw robimy tak zwany rozczyn,<br />
a więc mieszamy 100 g drożdży<br />
z dwiema łyżkami cukru i 5 łyżkami kwaśnej śmietany<br />
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).<br />
<br />
Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy<br />
w ciepłym miejscu –<br />
musi najpierw dobrze wyrosnąć,<br />
a potem opaść.<br />
<br />
<br />
Teraz bierzemy się za przygotowywanie ciasta.<br />
<br />
Mieszamy 1 kg mąki ze szczyptą soli<br />
i 4 łyżkami cukru<br />
i dodajemy rozczyn.<br />
<br />
W ½ litrze letniego mleka rozprowadzamy<br />
5 żółtek i powoli wlewamy je do mąki z rozczynem,<br />
mieszając wszystko nożem,<br />
następnie dodajemy 2 łyżki spirytusu,<br />
1 łyżkę roztopionego masła i 1 łyżkę oleju.<br />
<br />
Teraz wyrabiamy rękami ciasto tak długo,<br />
aż będzie gładkie i zacznie nam w rękach rosnąć.<br />
<br />
Dzielimy ciasto na dwie części –<br />
rozwałkowujemy na grubość 1 cm<br />
i szklanką wykrawamy okrągłe placuszki.<br />
<br />
Po środku placka kładziemy konfiturę (najlepiej z róży),<br />
brzegi placuszka smarujemy białkiem<br />
i przykrywamy drugim placuszkiem,<br />
bardzo dokładnie sklejamy,<br />
przycinamy ponownie szklanką<br />
i formujemy kulki, które zostawiamy aż dobrze wyrosną.<br />
<br />
Jak ktoś jest niecierpliwy<br />
można się nie bawić w te placuszki,<br />
tylko urywać z wyrobionego ciasta kawałki<br />
i kręcić kulki, do których do środka<br />
wpychamy palcem konfitury.<br />
<br />
Smażymy pączki w głębokim tłuszczu,<br />
powinien to być smalec –<br />
na tę ilość pączków trzeba kupić 5 kostek smalcu.<br />
<br />
Po ostygnięciu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-701025370870708072013-03-16T09:18:00.001-07:002013-03-16T09:18:54.208-07:00Faworki<br />
Faworki, które nazywane są też chrustem,<br />
powinny nam towarzyszyć przez cały karnawał,<br />
a już szczególnie są pożądane w tłusty czwartek,<br />
naturalnie obok pączków.<br />
<br />
Ucieramy 5 żółtek z łyżką waniliowego cukru<br />
i kieliszkiem koniaku, potem dodajemy 2 łyżki<br />
kwaśnej śmietany i 30 dkg mąki oraz szczyptę soli.<br />
<br />
Wyrabiamy te składniki na stolnicy na gładkie ciasto.<br />
<br />
Ważne, żeby przed rozwałkowaniem ciasta<br />
wybijać je jeszcze przez kilka minut wałkiem,<br />
aby robiły się na nim pęcherzyki powietrza.<br />
<br />
Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy kawałki<br />
i rozwałkowujemy jak najcieniej – rozwałkowując<br />
używamy jak najmniej mąki.<br />
<br />
Kroimy ciasto na paski o długości 10 cm, a szerokości 3 cm,<br />
na każdym pasku robimy w środku 5 centymetrowe<br />
przecięcie, prze które przewijamy faworki.<br />
<br />
W rondlu rozgrzewamy smalec i partiami smażymy<br />
faworki na złoty kolor.<br />
<br />
Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku,<br />
żeby osączyć je z tłuszczu.<br />
<br />
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-89105012549464322192013-03-16T09:16:00.001-07:002013-03-16T09:16:34.275-07:00Ciasteczka orzechowe<br />
W rondelku rozgrzewamy ¼ tabliczki gorzkiej czekolady,<br />
gdy trochę przestygnie,<br />
ucieramy z 3 trzema łyżkami masła na puszysta masę,<br />
na koniec wkręcamy jedno całe jajo.<br />
<br />
Do tej masy dodajemy 3 łyżki mąki,<br />
szczyptę soli i trochę większą szczyptę<br />
proszku do pieczenia<br />
oraz drobno posiekane łuskane orzechy włoskie(20 dkg).<br />
<br />
Mieszamy aż powstanie gęsta masa,<br />
którą wykładamy łyżką na wysmarowaną masłem<br />
i posypaną mielonym sezamem blachę (może też tarta bułka).<br />
<br />
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 15 minut.<br />
<br />
Można polukrować.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-35683282575414070902013-03-16T09:15:00.004-07:002013-03-16T09:15:56.735-07:00Kruche ciasto<br />
Wysypujemy na stolnicę ½ kg mąki,<br />
dosypujemy 15 dkg cukru pudru<br />
i dodajemy 25 dkg masła, które siekamy nożem,<br />
a następnie dodajemy dwa żółtka i szybko zarabiamy rękami<br />
– zbyt długo wyrabiane mięknie,<br />
a po upieczeniu będzie twarde.<br />
<br />
Ciasto zawijamy w ściereczkę lub w folię<br />
i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę<br />
a może być i na cała noc.<br />
<br />
Ciężko się je wałkuje, łatwo się łamie i kruszy,<br />
więc można częściowo formować dłońmi,<br />
potem wycinać szklanką lub kręcić wałki<br />
w zależności od tego, czy chcemy spód pod szarlotkę,<br />
pierożki czy ciasteczka.<br />
<br />
Piekarnik musi być dobrze nagrzany<br />
– pieczemy ciasto kruche 15-20 minut.<br />
<br />
Można z tego ciasta robić mazurki,<br />
kruche placki, różne drobne ciasteczka,<br />
można je posypać orzechami, migdałami,<br />
polukrować czy przełożyć masą,<br />
a gdy nie dodamy cukru to ciasto wspaniale pasuje<br />
do zrobienia pasztecików, babeczek czy paluszków.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-44533082052426940412013-03-16T09:15:00.001-07:002013-03-16T09:15:18.426-07:00Pierniczki<br />
¼ kg miodu podgrzewamy z 10 dkg masła, 10 dkg cukru<br />
i 1 łyżką wody – cały czas mieszając,<br />
aż powstanie jednolita masa.<br />
<br />
Po ostudzeniu dodajemy 40dkg mąki<br />
i 5 dkg obranych ze skórki posiekanych migdałów,<br />
łyżeczkę cynamonu i szczyptę mielonych goździków.<br />
<br />
Ciasto zagniatamy, a jeśli jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.<br />
<br />
Wstawiamy na godzinkę do lodówki.<br />
<br />
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość 1 cm<br />
i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach.<br />
<br />
Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce<br />
i pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut.<br />
<br />
Lukrowane nie dość, że są pyszne, to jeszcze śliczne.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-33568965060346288622013-03-16T09:14:00.005-07:002013-03-16T09:14:26.874-07:00Piernik<br />
W rondelku podgrzewamy litr prawdziwego miodu,<br />
przelewamy do makutry i ucieramy.<br />
<br />
Gdy przestygnie, wbijamy kolejno 5 żółtek<br />
i nadal ucieramy.<br />
<br />
Następnie wsypujemy 4 szklanki mąki,<br />
łyżeczkę sody oczyszczanej<br />
i 15 dkg posiekanych bakalii:<br />
migdały, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową,<br />
pół łyżeczki mielonych goździków,<br />
szczyptę cynamonu i szczyptę startej gałki muszkatołowej.<br />
<br />
Na koniec delikatnie łączymy z ubita pianą z białek.<br />
<br />
Wlewamy do formy wysmarowanej masłem<br />
i posypanej mąką.<br />
<br />
Pieczemy godzinę w 200 stopniach.<br />
<br />
Najsmaczniejszy jest po dwóch tygodniach.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-38657042555551289072013-03-16T09:14:00.002-07:002013-03-16T09:14:05.488-07:00Makowiec<br />
Jeśli chcemy zrobić wielką frajdę rodakom<br />
na emigracji a wybieramy się do nich z wizytą<br />
to upieczmy im makowiec.<br />
<br />
Najpierw robimy drożdżowe ciasto:<br />
do stopionego masła (20 dkg) dodajemy 5 dkg drożdży,<br />
pół szklanki cukru, szklankę ciepłego mleka<br />
i wsypujemy 4 szklanki mąki –<br />
wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.<br />
<br />
Teraz mak! Trzeba go najpierw wymoczyć (pół kg),<br />
odcedzić i przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwa razy.<br />
<br />
Wkładamy mak do rondla, wlewamy kolejną szklankę mleka,<br />
dodajemy 2 łyżki miodu, cukier waniliowy,<br />
podgrzewamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć.<br />
<br />
Teraz dodajemy 3 łyżki rodzynek<br />
i 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej.<br />
<br />
Wracamy do ciasta:<br />
dodajemy 4 jajka i pół szklanki cukru, zagniatamy<br />
i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.<br />
<br />
Wałkujemy ciasto na grubość 1 cm,<br />
smarujemy makową masą i zawijamy w rulon<br />
– znowu odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.<br />
<br />
Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach.<br />
<br />
Oczywiście warto makowiec polukrować.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-45368546786998012982013-03-16T09:12:00.002-07:002013-03-16T09:12:15.823-07:00Szarlotka<br />
1/2 kg jabłek – najlepsze landsberska, albo szara reneta<br />
– obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne,<br />
i dusimy z mała ilością wody, goździkami i cynamonem.<br />
<br />
1 szklankę przesianej mąki łączymy<br />
z 1 łyżeczką proszku do pieczenia<br />
i 3 łyżkami cukru, wkroić ½ kostki masła.<br />
<br />
Całe jajko mieszamy z czterema łyżkami mleka,<br />
wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto.<br />
<br />
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy mąką<br />
i układamy na dnie ciasto,<br />
a na ciasto kładziemy uduszone jabłka.<br />
<br />
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-18305859849840591332013-03-16T09:10:00.001-07:002013-03-16T09:10:09.205-07:00Kręciołek<br />
To szybkie ciasto i zawsze się udaje.<br />
<br />
Do garnka wrzucamy szklankę mąki,<br />
kostkę masła<br />
i mieszając podgrzewamy.<br />
<br />
Gdy masa przestygnie dodajemy cztery żółtka,<br />
szklankę cukru, cukier waniliowy<br />
i łyżeczkę proszku do pieczenia<br />
– to wszystko miksujemy na gładką masę,<br />
dodajemy garść rodzynek, skórkę pomarańczową,<br />
podrobione migdały, mogą też być owoce kandyzowane.<br />
<br />
Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z masą.<br />
<br />
Wylewamy na brytfannę, a na wierz możemy<br />
położyć jabłka, śliwki czy morele.<br />
<br />
Pieczemy około 50 minut.<br />
<br />
<span class="Apple-tab-span" style="white-space: pre;"> </span><br />
<div>
<br /></div>
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-73322919745188722062013-03-16T09:08:00.005-07:002013-03-16T09:08:35.085-07:00Szybki sernik<br />
Herbatniki (30 dkg) kruszymy mikserem,<br />
dodajemy pół kostki masła i razem miksujemy,<br />
wylepiamy tym ciastem dno tortownicy.<br />
<br />
Cztery serki śmietankowe,<br />
cztery całe jajka plus 4 żółtka,<br />
szklanka cukru, utarta skórka cytryny,<br />
sok z cytryny – wszystko razem miksujemy.<br />
<br />
Na wcześniej przygotowany spód tortownicy<br />
wykładamy serową masą i układamy na niej brzoskwinie.<br />
<br />
Pieczemy 20 minut w średnio gorącym piekarniku<br />
<br />
Po ostygnięciu zalewamy brzoskwiniową galaretką.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-605367318053671741.post-33132655109588257252013-03-16T09:08:00.002-07:002013-03-16T09:08:03.822-07:00Sernik klasyczny<br />
Żeby sernik był pyszny, to musimy kupić dobry, tłusty ser,<br />
który trzykrotnie mielimy.<br />
<br />
Jeśli zmielimy ¾ kg sera to ucieramy pięć żółtek<br />
z łyżką masła i szklanką cukru na pulchną masę.<br />
<br />
I do tej masy stopniowo wkręcamy zmielony ser.<br />
<br />
Gdy już „wejdzie” cały ser,<br />
dodajemy 5 łyżek mąki ziemniaczanej,<br />
esencję waniliową, wcieramy skórkę z 1 cytryny<br />
i dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia.<br />
<br />
Wspaniale komponują się smakowo z sernikiem<br />
sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały –<br />
śmiało można dodać do masy uczciwą garść takich migdałów.<br />
<br />
Na koniec bardzo delikatnie łączymy<br />
masę serową z pianą z 5 białek.<br />
<br />
Tortownicę smarujemy masłem<br />
i posypujemy tartą bułeczką, wylewamy masę<br />
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni).<br />
<br />
Pieczemy 60 minut.<br />
<br />
Po ostygnięciu można na wierzch położyć<br />
czekoladową polewę.<br />
Przepisy kulinarnehttp://www.blogger.com/profile/01544442599176323773noreply@blogger.com0