sobota, 16 marca 2013
Babka drożdżowa
Do lekko podgrzanej miski sypiemy 10 dkg przesianej mąki,
dodajemy 6 dkg drożdży rozrobionych z mlekiem
z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
5 żółtek ucieramy ze szklanką cukru,
dodajemy 40 dkg mąki, szczyptę soli
i lekko roztopione masło (10dkg).
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Teraz wsypujemy do miski rozmoczone, odcedzone
i oprószone mąką rodzynki, skórkę cytrynową
– jeszcze chwilę wyrabiamy,
następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem
i obsypanej mąką krupczatką brytfanki.
Kiedy rosnąc wypełni sobą cała brytfankę,
wstawiamy do niezbyt gorącego piekarnika,
który stopniowo podgrzewamy.
Po 50 min sprawdzamy patyczkiem suchość ciasta.
Ciepła babę oblewamy lukrem z cukru pudru
rozrobionego z mlekiem waniliowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz