sobota, 16 marca 2013

Drożdżowe ze śliwkami


Najpierw robimy rozczyn:
5 dkg drożdży mieszamy w ½ szklanki mleka
z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i zostawiamy do wyrośnięcia.

Ucieramy 8 jajek ze szklanką cukru
i tę masę dodajemy do wyrośniętego rozczynu,
następnie dodajemy
2 szklanki mąki, ½ szklanki mleka
i dokładnie wyrabiamy ciasto,
dodając 2 łyżki roztopionego i przestudzone masła.

Na koniec wkładamy do ciasta 30 dkg śliwek bez pestek
i wypełniamy ciastem formę nasmarowaną tłuszczem.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Po ostygnięciu polewamy ciasto rumowym lukrem,
który ucieramy z ¼ cukru pudru,
2 kieliszkami rumu i łyżką gorącej wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz