Do miski wsypujemy
½ kg mąki,
otartą skórkę z cytryny,
szczyptę soli,
5 łyżek cukru,
3 łyżki masła,
zapach waniliowy
i 1 jajko.
W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 5 dkg drożdży
i wlewamy do miski, zagniatając ciasto.
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
20 dkg marcepana ucieramy z 15 dkg powideł śliwkowych.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm
i kroimy na połowę.
Każdy placek smarujemy masą śliwkową
i zwijamy od dłuższej strony
a następnie obie rolady skręcamy jedną wokół drugiej.
Znowu zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie wierzch rolady smarujemy
Żółtkiem zmieszanym z łyżka gęstej śmietany.
Wstawiamy do piekarnika na 40 minut
i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz