sobota, 16 marca 2013

Rolada z powidłami

Do miski wsypujemy 
½ kg mąki, 
otartą skórkę z cytryny, 
szczyptę soli, 
5 łyżek cukru, 
3 łyżki masła, 
zapach waniliowy 
i 1 jajko. 

W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 5 dkg drożdży 
i wlewamy do miski, zagniatając ciasto. 

Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia 

20 dkg marcepana ucieramy z 15 dkg powideł śliwkowych. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm 
i kroimy na połowę. 

Każdy placek smarujemy masą śliwkową 
i zwijamy od dłuższej strony 
a następnie obie rolady skręcamy jedną wokół drugiej. 

Znowu zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 

Następnie wierzch rolady smarujemy 
Żółtkiem zmieszanym z łyżka gęstej śmietany. 

Wstawiamy do piekarnika na 40 minut 
i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz