sobota, 16 marca 2013
Bułka drożdżowa
Bułka drożdżowa upieczona w domu
znakomicie może zastąpić kupne bułki,
jest na pewno zdrowsza i smaczniejsza.
Można upiec większą ilość i część zamrozić,
żeby mieć na bieżąco świeże ciasto.
Najpierw robimy zaczyn z 10 dkg drożdży,
2 łyżek mąki, łyżeczki cukru i ¼ szklanki mleka – niech rośnie.
Do miski wsypujemy 1 kg mąki, wybijamy 3 jajka,
wrzucamy garść usmażonej skórki pomarańczowej i garść rodzynek,
2 łyżki masła, ½ szklanki cukru, szczyptę soli, zapach waniliowy
i 1 łyżkę oleju.
Dolewamy ½ litra mleka oraz wyrośnięty rozczyn
i wyrabiamy rękami aż ciasto będzie odrywało się od rąk.
Nie może być zbyt gęste, ma mieć lejącą konsystencję.
Wylewamy do foremki i pieczemy godzinę
w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz